Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken. Dit gezegde is van toepassing op het vastgoedbeheer van sommige vastgoedgebruikers of vastgoedbeleggers in de MKB-sector. Er zijn diverse situaties waar het verstandig is om het vastgoedbeheer uit handen te geven aan een facilitaire dienstverlener. Ben jij benieuwd of zo’n situatie ook op jouw organisatie van toepassing is? Hieronder vind jij vier veel voorkomende praktijksituaties op een rij.
1.De organisatie is enorm gegroeid
De organisatie is gegroeid in fte’s. Jullie pasten niet meer in een kamertje in een verzamelpand en huren tegenwoordig een verdieping of zijn een eigen pand betrokken. De vraag is nu: wie beheert het vastgoed? Enerzijds ervaar jij het als een flinke stap om een facility manager in dienst te nemen. Anderzijds groeien de vastgoed vraagstukken de organisatie boven het hoofd.
2. De kennis ontbreekt binnen de organisatie
De office manager of directie assistent heeft een taak erbij gekregen: het vastgoed management. Deze medewerker doet zijn best om alles goed te regelen maar eigenlijk heeft hij/zij niet de juiste kennis. Hierdoor wordt het vastgoed inadequaat beheerd.
3. Geen 24/7 bereikbaarheid
Momenteel besteedt een facility manager een paar dagen per week tijd aan het beheren van het vastgoed. De rest van de week, tijdens vakanties of ziekte van de desbetreffende medewerker, weet men niet bij wie men terecht kan met klachten of meldingen. Daarnaast heerst er verwarring wie verantwoordelijk is voor de afhandeling van vastgoedcalamiteiten tijdens de avonduren of in het weekend.
4. Het heeft de voorkeur om het vastgoedbeheer uit te besteden
Jij bent een vastgoedgebruiker of vastgoedbelegger die zich graag volledig richt op de core business. Er is geen behoefte om dagelijks aandacht te besteden aan het vastgoedbeheer en daarom zoek jij een partner die deze taak op zich neemt.
Is één (of zijn meerdere) van de bovenstaande situaties op jouw organisatie van toepassing? Dan doe jij er verstandig aan om een deskundige en ervaren facilitaire partij in te schakelen. Afhankelijk van de situatie binnen jouw organisatie kan zo’n partij het volgende voor jou betekenen.
Allereerst, een 24/7 servicedesk waar men altijd terecht kan met klachten en meldingen; de ideale oplossing voor ad hoc zaken. De servicedesk wordt geheel afgestemd op jullie behoeften: wellicht wil jouw organisatie alleen na werktijden of in het weekend gebruik maken van de dienstverlening. Dat kan!
Ten tweede ben jij met een externe specialist altijd goed op de hoogte van gebouwgebonden wet- en regelgeving en zal jouw organisatie compliant zijn. Daarnaast kan jij het contractbeheer, de prestatiemetingen en kwaliteitscontroles van leveranciers uit handen geven. Zo houd jij de focus op de core business. Download hier de Checklist compliance!
Ben jij een vastgoedbelegger? Een deskundige facilitaire partij kan ook het administratieve beheer overnemen, denk hierbij aan de huur- en servicekosten administratie (de SK afrekening), het versturen van de huurnota’s en het verzorgen van de servicekosten afrekeningen. Kies een partij die niet alleen aanstuurt op rendement maar waarbij de pijlers van de dienstverlening ook gericht zijn op het ontzorgen van de huurders. Kies voor een partij die net dat stapje extra zet, zodat zowel jij als jouw huurders tevreden zijn.
Wil jij zorgeloos vastgoed beheren? Neem dan contact op met Flexim. Onze deskundige professionals staan voor jouw klaar.