Skip to content

Wat doe jij als dé collega die de facilitaire zaken regelt met pensioen gaat?

Wie is er in jouw organisatie verantwoordelijk voor de facilitaire werkzaamheden; is dat de Secretaresse, de Personal assistent, de HR-manager of de Financieel manager?

In veel organisaties worden de facilitaire werkzaamheden erbij gedaan en is het geen afzonderlijke job. Vaak is het zo gegroeid dat aan de secretaresse werd gevraagd om het aansturen van de receptie en de schoonmaak even te regelen. Of werd aangenomen dat de HR-manager het leveranciersmanagement, de contracten en het onderhoud van de gebouwen wel erbij kan doen. Meestal zijn de facilitaire procedures die bij de werkzaamheden komen kijken niet op papier gezet en weet alleen de verantwoordelijke wat er gedaan moet worden.

Maar wat gebeurt er wanneer die collega met pensioen gaat?

De werkzaamheden zijn versnipperd en omdat er nauwelijks facilitaire procedures op papier zijn vastgelegd, staat de organisatie voor een raadsel. Wie neemt het aansturen van de schoonmaak, de receptie, de beveiliging, de lunchvoorzieningen, de contracten of het onderhoud van gebouwen over? Is er überhaupt iemand die de tijd en kennis heeft om deze taken adequaat uit te voeren?

In de praktijk zien wij dat er een gat in de organisatie valt, op het moment dat iemand die de facilitaire zaken erbij doet weggaat. De diversiteit van het facilitaire vak is zo groot. Het wordt vaak onderschat dat het best lastig is om taken goed over te dragen aan iemand zonder een facilitaire achtergrond.

Bekijk daarom of het verstandig is of facilitaire werkzaamheden als een bijzaak te blijven zien of als je de dienstverlening gaat professionaliseren door middel van outsourcing. Wij zetten de voordelen van outsourcing kort op een rij:

  1. De medewerkers kunnen zich in het geheel focussen op de core business
  2. Alle werkzaamheden worden tot in de puntjes verzorgd door facilitaire professionals
  3. Uit de praktijk blijkt dat de kwaliteit verbetert en de kosten dalen omdat jouw organisatie profiteert van de expertise die de facilitaire dienstverlener in huis heeft. Denk aan kennis en kunde op het gebied van leveranciersmanagement, standaardovereenkomsten en servicelevels
  4. Er is continuïteit in de facilitaire servicedesk, dus geen gaten meer bij ziekte, vakanties en pensioen. Jouw medewerkers kunnen 24/7 ergens terecht met meldingen van defecten binnen hun werkomgevingen. Wij schreven hier eerder een blog over.

Is het moment aangebroken dat het professionaliseren van jouw facilitaire dienstverlening de beste optie is? Dan staan de energieke facilitaire professionals van Flexim voor jou klaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.