Skip to content

Uitdagingen modulair bouwen

In 2018 heeft onze opdrachtgever Sakura Finetek Europe, waar wij een managing agent rol vervullen, gevraagd om mee te denken met de realisatie van een aanbouw. Vanwege de groei van hun organisatie hadden ze op korte termijn meer ruimte nodig om nieuwe medewerkers te kunnen huisvesten. Ook moest de aanbouw de flexibiliteit bieden om binnen korte termijn verder te groeien. Natuurlijk konden we Sakura hiermee helpen en ben ik aan hen voorgesteld om dit traject te begeleiden.

Modulaire bouw houdt in dat het gebouw voor een groot gedeelte vooraf in een fabriek wordt samengesteld en getest om daarna op locatie te worden afgewerkt. De voordelen hiervan zijn onder andere dat er aanzienlijk sneller kan worden gebouwd en dat de bouw minder afhankelijk is van weersomstandigheden. Vanwege de beoogde oplevering in september 2019 hebben we besloten om deze manier van bouwen toe te passen.

Samen met Sakura hebben we alle functionele eisen in kaart gebracht. Vervolgens zijn we met een aantal aannemers in de modulaire bouw om tafel gegaan om te bekijken wat zij voor ons konden betekenen. Dit resulteerde in een aantal voorstellen. De aannemer die het beste onze eisen en wensen had vertaald in hun voorstel was Wagenbouw en met hen zijn we verder gegaan. Ondertussen werd met een binnenhuisarchitect het interieur vormgegeven en kon de bouw van start gaan.

Een van de eisen was dat de aanbouw dezelfde luxe uitstraling moest hebben als het pand. Dit resulteerde in een zeer hoog afwerkingsniveau. Er is een hele goede akoestiek gerealiseerd door het type plafond, het tapijt en de materialen van het meubilair. Tevens is er voor de inrichting gebruik gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen.

Gedurende het pro

ject liepen we tegen een paar dingen aan die enige onzekerheid en onrust met zich meebrachten. Er waren geen terreintekeningen voorhanden, daarom is met proefsleuven bepaald waar er leidingen in het terrein lagen. Om er vervolgens zeker van te zijn dat er niet nog meer leidingen in het terrein lagen, zijn de locaties van de heipalen (30 stuks) handmatig voorgegraven. Uiteindelijk hebben we een WKO-leiding en diverse elektrakabels in het terrein verplaatst.

Voor het inplannen van de heiwerkzaamheden was een planning afgegeven door Wagenbouw. De daadwerkelijke uitvoering bleek wat lastiger, omdat het heibedrijf geen harde datum kon afspreken dat er geheid zou worden. Vanwege de overlast die dit met zich mee zou b

rengen, willen we dit soort informatie graag van tevoren weten. De dag voordat ze startten werd aangegeven dat ze de volgende dag zouden komen. Een groot geluk was dat dit op Goede Vrijdag plaatsvond, een dag waarop Sakura dicht was!

Bij een bedrijf dat volop in beweging is, wijzigen er wel eens wat uitgangspunten. Uitgangspunten die eerder in het traject al vast leken. We hebben hiermee soms grote druk gelegd op de (onder)aannemers. Flexibiliteit en snelheid zorgden er toch voor dat we hier op een juiste 

manier invulling aan konden geven. Ook de intensieve communicatie en het managen van verwachtingen, zowel richting de klant als richting de (onder)aannemers, waren hierin van groot belang.

De aanbouw is medio september opgeleverd en vrijwel direct hierna in gebruik genomen. Zowel de leveranciers, de klant en wij zijn blij en trots met het gerealiseerde eindresultaat!

Het optreden als intermediair tussen leveranciers, adviseurs en de klant, is onze core business. Heeft u ook een partner nodig voor uw aanbouw of verbouwing? Neem dan contact met ons op!