Skip to content

Hierdoor blijft het deze winter lekker warm op kantoor

Met de winter in het zicht is het zaak om het gebouw goed te verwarmen en storingen in de verwarmingsinstallaties te voorkomen. Dat betekent: voorbereidingen treffen! Het blijft lekker warm op kantoor wanneer jij de onderstaande actiepunten in de praktijk brengt.

1. Investeer in een goed partnership met de installateur

Denkt jouw installateur mee over hoe jij het pand het beste kunt verwarmen en komen zij direct in actie om storingen op te lossen? Maak goede afspraken hierover. Het loont om te investeren in een goed partnerschap met de installateur.

2. Plan het onderhoud zorgvuldig

De verwarmingsinstallaties moeten ieder jaar vóór het najaar een (preventieve) onderhoudsbeurt krijgen. November/december is aan de late kant, want stel dat uit de onderhoudsbeurt blijkt dat er onderdelen besteld moeten worden. Tegenwoordig zijn de levertijden op onderdelen enorm lang. Met de lange levertijd loop je het risico dat de installatie niet tiptop in orde is voor aanvang van de koude periode.

Hetzelfde geldt voor het vervangen van een installatie: hartje winter is niet het juiste moment. Vanwege de drukte kan de wachttijd langer duren dan gewenst.

3. Breng de risico’s in kaart

Zorg ervoor dat alle risico’s in kaart zijn gebracht. Uit het onderhoud kan blijken dat bepaalde installatieonderdelen verouderd zijn en binnen afzienbare tijd aan vervanging toe zijn. Bij Flexim werken wij daarom met conditiescores. Installatieonderdelen krijgen een score van 1 tot en met 6 toegewezen. 1 is nieuw en 2 is redelijk goed. Als blijkt dat een onderdeel in een jaar tijd van 2 naar 4 is gezakt, is het wellicht verstandig om het te vervangen.

Laat je bij een matige conditiescore goed informeren wat de impact is als je ervoor kiest om onderdelen of de ketel (nog) niet te vervangen.
Zo heeft Flexim nu een opdrachtgever met een CV ketel van achttien jaar oud. Een CV ketel gaat in principe twintig jaar mee. Maar in dit geval hebben er een aantal correctieve storingen plaatsgevonden en daarmee dus ook correctieve uitgaven. Momenteel zijn drie onderdelen aan vervanging toe. In theorie kan de ketel nog één seizoen mee. Maar vanwege de correctieve storingen en lage conditiescore van drie onderdelen brengt Flexim de risico’s in kaart en bespreekt de situatie en kosten nauwkeurig met de opdrachtgever. Zo kan er een weloverwogen besluit worden genomen: de ketel nu vervangen of de drie onderdelen vervangen en pas volgend jaar een nieuwe ketel aanschaffen.

4. Anticipeer met behulp van technologie

Veel panden zijn tegenwoordig voorzien van een Gebouw Beheer Systeem (GBS), een regeltechnische installatie. Jouw leverancier kan op afstand inloggen in het systeem en het van buitenaf aansturen, zonder dat de gebruiker hier iets van merkt. Voor aanvang van de winter en bij extreme koude temperaturen kunnen instellingen, zoals kloktijden en temperaturen, via het GBS worden aangepast.

Wil jij altijd een goed verwarmd kantoorpand hebben? Dan is het zaak om de conditie van de installatie goed te monitoren middels preventief onderhoud en tijdig onderdelen te vervangen om uitval te voorkomen en de continuïteit te waarborgen. Vind jij het lastig om dit allemaal te regelen en kan jij hier hulp bij gebruiken? Neem dan nu contact op met Flexim.