Skip to content

Terugblik op geslaagde start IFM-dienstverlening bij Koningsweg 101

Met veel aandacht en energie is Flexim op 1 januari 2024 officieel gestart bij Koningsweg 101 in Den Bosch. Zoals bij veel locaties in Nederland, vindt er bij Koningsweg 101 een herontwikkeling plaats van een single tenant gebouw naar een multi-tenant gebouw. Samen met Brand Loyalty als hoofdhuurder en NL real estate als makelaar ontwikkelt Flexim het nieuwe maatwerk serviceconcept voor dit prachtige gebouw.

Na een geslaagde transitieperiode levert Flexim haar hoogwaardige ‘hotelmatige’ IFM-servicemodel, waarbinnen de huurders en hun organisaties optimaal worden gefaciliteerd en medewerkers zich thuis voelen. Flexim is integraal verantwoordelijk voor de uitvoering en het management van de volledige facilitaire dienstverlening, waaronder facility management, servicedesk, receptie, catering, schoonmaak en technisch beheer & onderhoud. Bij aanvang heeft Flexim een onafhankelijke NEN 2767 meting uitgevoerd en een meerjarenonderhoudsplanning uitgewerkt, die de basis vormen voor het technisch beheer. Flexim is hiermee in staat proactief te sturen op de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden binnen de kwaliteitseisen en de gestelde budgetten.

Alle medewerkers binnen de verschillende disciplines werken samen als een ‘one-facility-team’. Hiermee borgen we continuïteit, kwaliteit en de efficiency van de dienstverlening!

Flexim laat hiermee zien dat haar aanpak niet alleen zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige kantooromgeving, maar dat deze ook bijdraagt aan een efficiënte dienstverlening.

Samen met onze opdrachtgever kijken wij terug op een succesvolle implementatie!

Wil je meer weten over deze TOP locatie in ‘s-Hertogenbosch? Of ben je op zoek naar een nieuw kantoor waar wij jou optimaal ontzorgen? Bezoek de website www.koningsweg101.nl.

 

image001

Voorproefje gratis Seminar Compliancy & Safety en Security

Ben jij er ook bij? Op 14 november vindt het gratis Seminar Gebouwgebonden Wet- en regelgeving & Safety en Security plaats. Eén van de drie experts die waardevolle informatie met jou zal delen is onze partner, Rob van Dijk van Cocoon risk management. Rob is gespecialiseerd in Security by Design, Security management en Terreur preventie.

Tijdens het seminar ontvang je - onder meer - informatie over de waarde van een goed veiligheidshandboek. Alles wat te maken heeft met veiligheid in een bedrijfsgebouw zoals gebouwgebonden wet- en regelgeving maar ook ontruiming, BHV en veiligheid van de medewerkers zijn in dit handboek verwerkt. Hierbij een voorproefje, want Rob beantwoordt in deze blog vier vragen.

1. Waarom is het belangrijk dat organisaties een veiligheidshandboek hebben?

“Organisaties worden overstelpt met regelgeving op het gebied van brandveiligheid. Hoe kun je dat nou allemaal goed beheersen? Met een veiligheidshandboek! Daarnaast ben je ook aantoonbaar goed voorbereid op de inspecties van bijvoorbeeld de brandweer.”

2. Kan je concreet iets meer vertellen over de inhoud van dit handboek?

“Het veiligheidshandboek bestaat uit twee delen: het gebouwgebonden en gebruikersgebonden gedeelte. In het eerste gedeelte gaan we dieper in op alles wat op gebouwniveau moet worden geregeld, gedocumenteerd en afgestemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan technische installaties en veilig werken op of aan het gebouw.

In het gebruikersgebonden gedeelte worden de zaken met betrekking tot het veilig gebruik geregeld, zoals de BHV organisatie en het ontruimen van het gebouw.”

3. Heb je een voorbeeld waar het nog wel eens mis gaat in het veiligheidshandboek van organisaties?

“De vergissing is nog wel eens dat men één ontruimingsplan maakt voor een multi tenant gebouw, dus een gebouw met meerdere huurders. Dat kan eigenlijk niet; volgens de wet dient elke ondernemer ervoor te zorgen dat zijn mensen op de juiste manier worden ontruimd. Ieder bedrijf moet dus voor zijn eigen ontruimingsplan zorgen. Je kan al die plannen natuurlijk wel samenvoegen en een paraplu creëren op basis waarvan je gaat samenwerken. Kortom, het is voor organisaties belangrijk om te weten dat het gebouwgebonden gedeelte voor het gebouw is, maar op het moment dat je vier huurders in het gebouw hebt zitten, heb je vier gebruikersgedeelten.”

4. Hoe wordt de kwaliteit van het veiligheidshandboek geborgd?

“Onze consultants richten zich op het uitzoeken en documenteren van alle technische zaken van het gebouwgebonden deel, vervolgens wordt het handboek opgesteld. Daarna wordt het bekeken en ondertekend door een bevoegde brandveiligheidsdeskundige en een bevoegde veiligheidskundige. Het beheer en onderhoud wordt geborgd middels het Building Document Register van Flexim.

Het is belangrijk dat het veiligheidshandboek altijd up-to-date is. Ieder jaar dien je te bekijken of er wijzigingen in het handboek moeten worden aangebracht, bijvoorbeeld omdat er verbouwingen hebben plaatsgevonden, installaties vervanging zijn, wet- en regelgeving is veranderd, of omdat je door een BHV oefening hebt ontdekt dat het toch anders moet. ”

Wellicht heb jij meer vragen over het veiligheidshandboek of wil je meer weten over gebouwgebonden wet- & regelgeving en security. Grijp deze kans en stel je vragen persoonlijk aan de experts, waaronder Rob, op ons seminar op 14 november in Spijkenisse. Ben je benieuwd naar het programma? Bekijk hier de uitnodiging.

Direct aanmelden kan via sylvia.dejonge@fleximgroup.com.