In veel organisaties is de vrijdagmiddagborrel (VrijMiBo) een begrip. Maar de donderdagmiddagborrel (DoMiBo) wint steeds meer aan terrein. Wellicht associeer jij bedrijfsborrels met: wijn, bier, bitterballen en een paar collega’s die te diep in het glaasje kijken. Het kan anders! Is er sprake van goed alcoholbeleid in jouw organisatie? Beoordeel het na het lezen van de acht aandachtspunten die we bespreken in deze blog.
Effectief alcoholbeleid
Bedrijven die regelmatig borrels organiseren dienen een goed alcoholbeleid te hebben en te handhaven. Zij betrekken medewerkers in de ontwikkeling, communicatie en de uitvoering van het beleid en besteden aandacht aan:
1) Een gevarieerd aanbod van borrelhapjes, zodat medewerkers niet op een lege maag beginnen met drinken.
2) Het bewaren en opbergen van de alcoholische dranken. Bij voorkeur is dit in een af te sluiten kast of ruimte.
3) De tijdstippen waarop alcohol wordt geschonken. De norm is na 16.00 uur en alleen op de daarvoor aangewezen plekken, zoals in het café of bedrijfsrestaurant.
4) De verhouding tussen frisdranken, sappen en alcohol. Een aanbeveling is relatief veel frisdranken en sappen op een aantrekkelijk manier aan te bieden.
5) De zorgplicht van werkgevers. Wist jij dat je als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld wanneer een medewerker tijdens woon-werkverkeer een ongeval krijgt of veroorzaakt. Communiceer daarom helder hoe jij tegen alcohol en verkeer aankijkt.
6) Medewerkers die een auto van de zaak hebben. In leasecontracten staan bepalingen opgenomen over alcoholgebruik. Zorg ervoor dat de desbetreffende medewerkers op de hoogte zijn van deze bepalingen en van de consequenties als ze contractbreuk plegen.
7) Het stimuleren van medewerkers om elkaar op een andere manier te leren kennen. Zorg voor sfeerverhogende materialen op locatie, zoals gezelschapsspellen of quizzen. Zo ligt de nadruk niet alleen op samen een drankje doen.
8) Het creëren van een open cultuur waarin collega’s elkaar aanspreken op hun alcoholgebruik, zowel tijdens de borrel of op een ander passend moment. Zijn er teamafspraken gemaakt wie ervoor zorgt dat de collega met te veel op veilig thuiskomt?
Laat de bedrijfsborrels niet op zijn beloop! Duidelijke richtlijnen over alcoholgebruik dienen een onderdeel te zijn van jouw bedrijfsvoering. Kan jij ondersteuning gebruiken bij het organiseren van een verantwoorde en gezellige borrel? Neem contact met ons op! Onze facilitaire experts helpen jou graag.