De WKO installatie: duurzaam verwarmen, koelen en geld besparen

Met een WKO installatie bespaar jij op de energierekening, ben jij milieuvriendelijker bezig en ervaar je hoe gemakkelijk een goede klimaatbeheersing in het gebouw wordt gerealiseerd. Benieuwd? Lees dan verder. 

 

Wat is een WKO installatie en hoe werkt het? 

WKO staat voor warmte- en koudeopslag. Het is een moderne en duurzame manier om een gebouw te koelen en/of te verwarmen. Tegenwoordig plaatst men steeds vaker een WKO installatie bij nieuwbouw of bij een grondige renovatie van en/of verduurzaming van een pand. WKO installaties zijn er in gesloten en in open systemen. Bij een open WKO installatie wordt op 80 tot 200 meter onder de grond koud en warm water opgeslagen in de bronnen. Het grondwater wordt omhoog gepompt naar de gebouwinstallatie waarna de koude of warmte, welke uit de grond is gehaald, wordt afgegeven aan de gebouwinstallaties. Daarna wordt het weer teruggepompt de grond in. In de winter wordt water uit de warmtebron gehaald om het gebouw te verwarmen. Na afgifte van de warmte (energie)  wordt het water weer teruggegeven aan de koudwaterbron. In de zomer wordt water uit de koudwaterbron gehaald om het gebouw te kunnen koelen en daarna weer teruggegeven aan de warmwaterbron. 

Bij een gesloten WKO installatie wordt er geen grondwater omhoog gepompt, maar vindt er diep onder de grond temperatuur afgifte plaats tussen het grondwater en het gebouwsysteem.

 Niet alle plekken zijn geschikt voor het plaatsen van een WKO installatie. Het is afhankelijk van onder andere de bodemgesteldheid, de aanwezigheid van waterwinning, archeologische waarden, eventuele verontreiniging van de bodem of de aanwezigheid van andere WKO installaties.  

 

Een WKO installatie versus traditionele systemen

Een WKO installatie werkt net wat anders dan een traditioneel systeem, met bijvoorbeeld een cv-ketel. Je merkt dit op het gebied van comfort, onderhoud en kosten. We bespreken deze drie aspecten kort hieronder.  

 

1) Qua comfort

Bij een traditioneel systeem, vaak met een cv-ketel en een koelmachine, verwarm je een gebouw door water van hoge temperatuur door het gebouw te transporteren. De cv-ketel verbruikt gas wat minder duurzaam is en relatief veel kost. De koelmachine verbruikt veel stroom in tegenstelling tot een meer duurzamere warmtepomp. Een WKO installatie is een laag temperatuursysteem en doet er veel langer over om een gebouw op te warmen. Echter, als het juiste klimaat eenmaal is bereikt, kan je deze 24/7 aan laten staan om het gebouw op temperatuur te houden. Je hoeft het systeem dus niet, zoals bij een traditioneel systeem, ’s ochtends aan en ’s avonds uit te schakelen. Het op temperatuur houden van een gebouw vraagt minder energie dan een gebouw elke ochtend op de gewenste temperatuur brengen. 

 

2) Qua onderhoud

WKO installaties hebben meer technische aandacht nodig dan een traditioneel systeem. Dit wordt nog weleens onderschat. Wij zien in de praktijk regelmatig slecht onderhouden installaties en dat leidt tot diverse klimaatklachten in het gebouw. Het in balans houden van de warmte- en koudebron vraagt periodieke afstemming.  De beide bronnen dienen in balans te zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan er sprake zijn van een milieudelict. Dit kan leiden tot boetes vanuit overheidsinstanties. Schakel daarom een gecertificeerde installateur en onderhoudspartij met de benodigde kennis, ervaring en monitoring software in. 

 

Energie die je in de zomerperiode weer terug in de bodem opslaat, bepalen de energie die je in de winter weer uit de bodem haalt en andersom. Beheer, monitor en onderhoud je installaties goed. Dan ervaar je daar de voordelen van. Doe je dit niet (voldoende), dan krijg je snel klimaatklachten aangezien de installatie niet goed functioneert.

 

3) Qua kosten  

In de aanschaf en in het onderhoud is een WKO installatie duurder dan de Cv- ketel, maar onderaan de streep is een WKO- installatie voordeliger. Dit heeft grotendeels te maken met het energiezuinige aspect. Er is geen sprake meer van energie slurpende installaties. Dat merk jij aan de aanzienlijk lagere energierekening. Ook voor het energielabel is een WKO installatie zeer gunstig. En dat heeft weer een positieve impact op de waarde van het pand. 

 

Heeft jouw organisatie al een WKO installatie, of staat het in de planning om zo’n systeem aan te brengen? Jij kunt met al jouw vragen – van technische onderhoud tot en met wet- en regelgeving – terecht bij Flexim. Voor diverse klanten zien wij erop toe dat de WKO installatie vlekkeloos werkt, het klimaat in het gebouw aangenaam is en de installatie voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving. Neem contact op voor meer informatie.