Skip to content

De invloed van ‘het nieuwe’ thuiswerken anno 2020 op werkgeluk

Thuiswerken… In eerste instantie wisten we allemaal niet wat we ervan moesten verwachten. Veel vragen hebben ons de afgelopen tijd bezig gehouden. Vragen zoals: ‘Wat voor invloed heeft thuiswerken op de aangeboden dienstverlening? Hoe houd je de concentratie vast tijdens het werk? Hoe kun je de klant ontzorgen vanuit huis?  Wat gebeurt er met je sociale contacten?’.

Werkgeluk is opgebouwd uit vier pijlers: Zingeving, Voldoening, Verbondenheid en Autonomie. Deze pijlers zijn beslissend in het meer of minder ervaren van geluk in je werk. Per pijler wordt omschreven wat voor invloed de huidige situatie omtrent het Corona virus heeft op het werkgeluk.

Wie beïnvloedt je werkgeluk?

Allereerst is het van belang om aan te geven dat meerdere personen het werkgeluk beïnvloeden. Je leidinggevende, je collega’s en het directieteam hebben een positieve of negatieve invloed op het werkgeluk. Dit ben je niet alleen zelf. Ben jij die collega die de dag met een flinke dosis aan energie start? Probeer je collega’s in je enthousiasme te betrekken en daarmee te motiveren. Alleen samen kun je er het beste van maken!

Zingeving

De meeste van ons zitten de gehele dag achter een bureau of aan de keukentafel. Je komt nagenoeg niet van je werkplek behalve voor een bakje koffie, om te lunchen of om je kinderen op een creatieve en stimulerende wijze af te leiden. Enerzijds leer je om te multitasken als het gaat om op afstand werken en het opvoeden en scholen van kinderen. Anderzijds zitten we dagenlang achter het beeldscherm ‘geplakt’ en kom je als je niet oppast het huis nagenoeg niet uit.

Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het werk afwisselend en gevarieerd blijft. Door het volgen van online trainingen, het anders en afwisselend indelen van je werkzaamheden en door aan te bieden om op om op andere vlakken jouw organisatie te ondersteunen, kun je ervoor zorgen dat het werk geen sleur wordt, zinvol blijft en jij elke dag met plezier ‘naar jouw werk gaat (lees: keukentafel)’.

De aanpassingen en extra werkzaamheden kunnen bijdragen om jouw werk betekenisvol te houden. Toch kan het zijn dat jij meer uitdaging nodig hebt om na een dag werk jouw laptop met een voldaan gevoel dicht te klappen.

Voldoening

Het is belangrijk om een ‘uitlaatklep’ te hebben, zodat je na elke dag een voldaan gevoel ervaart. Normaliter is fanatiek badmintonnen, veel sociale contacten en leuke uitjes in het weekend voor mij de ‘beste’ uitlaatklep. Door de corona crisis ben ik, net als iedereen, met beide benen op de grond gezet. De agenda die eerst vol stond voor de komende maanden was plotseling leeg… Om mijn concentratie bij het dagelijkse werk te houden, weet ik dat bewegen en ontspanning belangrijker dan ooit zijn. Sport en ontspanning is een uitstekende manier om stress en spanning te verminderen.

De reistijd die je normaal gesproken hebt, kun je nu besteden aan een ochtend work-out. En de tijd die je normaal gesproken besteedt aan sociale contacten, kun je nu op een andere manier invullen. Besteed tijd aan het leggen van een puzzel, uitgebreid koken voor je ouders, videobellen met opa’s en oma’s of een ijsje halen met je vriend(in). Volg daarbij wel uiteraard de maatregelen vanuit het RIVM.  

Ik merk zelf dat door het efficiënt inplannen van sportieve en ontspanningsactiviteiten er meer ruimte in de agenda overblijft om nieuwe dingen te ontdekken. Het belangrijkste van alles is dat ik elke dag met een voldaan en tevreden gevoel in bed lig en ’s ochtends fris en fruitig aan een nieuwe dag kan beginnen.

Verbondenheid

Tuurlijk, we missen allemaal de ‘fysieke’ VrijMiBo, maar zijn we nu werkelijk minder met elkaar in contact door de Coronacrisis?

In de huidige markt zijn er genoeg mogelijkheden en kansen om digitaal een optimale dienstverlening te kunnen bieden. De afgelopen maanden hebben aangetoond dat we snel kunnen schakelen naar digitaal werken. Alle informatie is in de Cloud beschikbaar en door te videobellen, sta je in contact met je collega’s. In mijn geval staat er elke ochtend een dagstart gepland, waarbij we gebruik maken van de Office applicatie Teams. Zodoende houden we elkaar op een efficiënte en gezellige manier op de hoogte houden en zien we elkaar ook nog eens. Het vele contact met collega’s zorgt ervoor dat zaken sneller kunnen worden besproken en opgepakt.

Op dit moment vinden de klantrelatie- en pandbezoeken op locatie niet plaats. Om deze overlegmomenten te borgen, wordt er tussentijds contact gezocht om statusoverzichten te delen en daarmee te peilen of de dienstverlening naar tevredenheid wordt uitgevoerd. Wij streven naar oprechte aandacht en betrokkenheid met als belangrijkste drijfveer klanttevredenheid.

Ga in overleg met je collega’s om te bekijken hoe jullie met elkaar en met jullie relaties verbonden kunnen blijven.

Autonomie

Het thuiswerken brengt zelfstandigheid en oplossingsgerichtheid met zich mee. Sommige zullen gewend zijn om op het kantoor snel te schakelen met collega’s en dat zal nu even niet gaan.

Toch zou het ons meer vrijheid kunnen geven door het zelf indelen van de werkzaamheden of korte overleg momenten. In plaats van dat een collega aan je bureau staat, heb je nu zelf de regie in handen om hem/haar op een later moment terug te bellen. Het helpt ons om orde te scheppen en een structuur voor onszelf te creëren.

Tot slot

Ik denk dat de nieuwe situatie zeker van grote invloed kan zijn op ons werkgeluk. Zelf ondervind ik in mijn situatie nagenoeg geen negatieve effecten op het werkgeluk. Ga op zoek naar welke manieren voor jou kunnen bijdragen aan meer werkgeluk en pas deze toe op jouw situatie!

Ik wil jullie adviseren om naar een nummer van Marco Borsato te luisteren: Mooi. Door het nummer realiseer je je dat er niet veel nodig is om gelukkig te zijn. Het is maar net hoe je het ziet. Dit kan je helpen om bij de nieuwe situatie stil te staan en het in perspectief te plaatsen.

Mochten jullie naar aanleiding van mijn verhaal vragen hebben, stel ze gerust. Ik wil jullie persoonlijk nog veel meer vertellen over mijn onderzoek.

Ik wens jullie allemaal veel succes met thuiswerken!